Εγγραφή μέλους

Συνέντευξη με τον Γιώργο Κοψιδά

Συνεντεύξεις
Δημοσιεύτηκε: 15 Ιουνίου 2014 Προβολές: 2468

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΨΙΔΑΣ

Είμαστε στο θερινό θέατρο Λαμπέτη όπου θα ανέβει η παράσταση ¨Ούτε γάτα ούτε ζημιά¨ σε σκηνοθεσία Χρήστου Χατζηπαναγιώτη. Ο ιδιαίτερα ταλαντούχος Γιώργος Κοψιδάς είναι ένας από τους πρωταγωνιστές της παράστασης και με μεγάλη χαρά μας μιλάει για το ρόλο του, το έργο και την εποχή και όλα αυτά σε πρώτο πρόσωπο, μεταφέροντάς μας πλήρως την ατμόσφαιρα του έργου αλλά και της εποχής που γράφτηκε.

 

 –Δ.  ¨Ούτε γάτα ούτε ζημιά¨ έργο γνωστό και αγαπημένο.

Γ. Κ.      Έργο του 1951 Σακελλάριου-Γιαννακόπουλου το οποίο ήταν θεατρικό αρχικά, έγινε ταινία και είναι από τα έργα που δεν έχουν προβληθεί τόσο πολύ όσο άλλα, κάτι που έχει ενδιαφέρον. Είναι γνωστή, αλλά όχι ¨πολυπαιγμένη¨. Βέβαια δε θα κάνουμε αναπαράσταση της ταινία ούτως η άλλως, είναι δική μας εκτέλεση!

– Δ. Ποιο χαρακτήρα ενσαρκώνεται?

–  Γ. Κ.  Θα είμαι ο Νίκος, τον οποίο στη ταινία ενσάρκωσε ο Λάμπρος Κωνσταντάρας. Η υπόθεση έχει ως εξής: Είναι ένα ζευγάρι, (Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Άβα Γαλανοπούλου) όπου ο άνδρας λείπει συνεχώς σε επαγγελματικά ταξίδια. Η Πόπη (Άβα Γαλανοπούλου) υποψιάζεται ερωμένη. Στο μεταξύ ο Νίκος (Γιώργος Κοψιδάς) είναι ένας μποέμ τύπος, άνετος οικονομικά που τη ¨πέφτω¨ σε διάφορες, κι έτσι προσεγγίζω, συνεχώς, ερωτικά τη Πόπη, η οποία όπως είναι φυσικό με αποφεύγει επανειλημμένα, παράλληλα όμως κολακεύεται , αλλά εγώ (Νίκος) επιμένω κι έτσι γίνομαι κωμικός. Όμως έρχεται η στιγμή που ο άνδρας της φεύγει πάλι σε ταξίδι και υποψιαζόμενη πως υπάρχει τρίτο πρόσωπο ανάμεσά τους, αποφασίζει να μου κάνει τη χάρη και να πάμε μαζί ένα ταξίδι που της το ζητάω τόσο καιρό. Πηγαίνουμε στη Θυμαριά όπου, μετά από ένα λάθος, εκεί θα βρεθούν και ο Λαλάκης Μακρυκώστας (Χρήστος Χατζηπαναγώτης) με την ερωμένη του. Έτσι ξεκινούν οι παρεξηγήσεις.

Δ. Ο ορισμός του παραλόγου!

–   Γ. Κ.  (γέλια) Ναι, έχει βαθύ χιούμορ δεν είναι τόσο παράλογο!

Δ. Θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί και επίκαιρο, δεδομένου ότι πλέον κρυβόμαστε ο ένας απ΄τον άλλο, όπως τα ζευγάρια στο έργο.

–  Γ. Κ. Το θέμα για όλα είναι το “τί θα πει ο κόσμος”, το τι φαίνεται προς τα έξω. Αυτό είναι όλο το αστείο: για να μη δείξουμε προς τα έξω το τί πραγματικά συμβαίνει γίνεται η όλη υπόθεση!

Δ. Διαχρονικό πρόβλημα! Τόσο παλιό και συνάμα τόσο νέο!

–  Γ. Κ. Ναι! Ωστόσο το έργο, συνολικά, χαρακτηρίζεται από πολύ συναίσθημα και πολύ αγάπη. Στο τέλος τα ¨βρίσκουν¨ μεταξύ τους, με πολύ όμορφο τρόπο, γιατί όλα αυτά είναι στην επιφάνεια, τα φλερτ και τα παιγνίδια. Η αγάπη είναι πάνω απ΄όλα! Όταν υπάρχει βαθιά αγάπη μεταξύ δύο ανθρώπων είναι πολύ πιο ισχυρή από όλα τα υπόλοιπα.

Δ.  Άρα όλα αντιμετωπίζονται κιόλας.

–  Γ. Κ. Τελικά όλοι άνθρωποι είμαστε,  με τα πάθη μας, με τις αδυναμίες μας η αγάπη είναι πάνω από όλα.

– Δ. Να πούμε τους συντελεστές.

–   Γ. Κ.  Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Άβα Γαλανοπούλου, Κώστας Ευριπιώτης, Μαρία Κατσανδρή, Γιάννα Ζιάννη, Μένη Κωνσταντινίδου, Μάρκος Μπούγιας, Δανάη Μπάρκα, σε παραγωγή Τάσου Παπανδρέου και σκηνοθεσία Χρήστου Χατζηπαναγιώτη.

Δ. Και ο Γιώργος Κοψιδάς! Πότε ξεκινάτε?

–  Γ. Κ. Υπολογίζουμε περίπου 25 Ιουνίου στο θερινό Λαμπέτη, μέχρι Σεπτέμβριο.

– Δ. Ούτε γάτα, ούτε ζημιά λοιπόν! Επαγγελματικά  σχέδια?

–  Γ. Κ. Κάνω κάποια επεισόδια στο ¨Κάτω Παρτάλι¨ στο mega και θα είμαι guest στη νέα ταινία του Νίκου Ζαπατίνα και κάποιες συζητήσεις για το χειμώνα.

– Δ. Το αγαπημένο σας απόφθεγμα?

–  Γ. Κ.  Έχω πολλά που μου αρέσουν… ένα είναι το “Η ζωή αρχίζει εκεί που τελειώνει ο φόβος- Osho” , ένα άλλο που αγαπώ είναι “Γίνε η αλλαγή που θέλεις να δεις στο κόσμο- Γκάντι”

Ήρα Σαραντάκη

© 2021 Kaizza All rights reserved.