Εγγραφή μέλους

Συνέντευξη με τον Ευκλείδη Κιουρτζίδη

Συνεντεύξεις
Δημοσιεύτηκε: 9 Αυγούστου 2014 Προβολές: 2849

  Βρέθηκα με τον κύριο Κιουρτζίδη πριν τη παράσταση «Αντιγόνη» του Σοφοκλή στο θέατρο Βράχων που πραγματοποιήθηκε στις 30 Ιουλίου. Έχοντας ήδη παρακολουθήσει την πρόβα ομολογώ πως υπήρξα γοητευμένη τόσο από το σύνολο των εξαίρετων ηθοποιών, όσο και από τον ίδιο τον κύριο Κιουρτζίδη ο οποίος υποδύθηκε τον Κρέοντα, με περίσσιο σθένος και πάθος. Έλληνας εκ Ρωσίας ο Ευκλείδης Κιουρτζίδης είναι διακεκριμένος ηθοποιός στη Ρωσία όπου και μένει μόνιμα. Δυστυχώς λόγο χρόνου δεν είχαμε την άνεση να συζητήσουμε εκτενέστερα, όμως δεν παρέλειψε να μας μεταδώσει όλη του την αγάπη και σεβασμό για την Ελλάδα μέσα από τις απαντήσεις του.

 –  Υποδύεστε τον Κρέοντα που στη τραγωδία Αντιγόνη είναι πολύ βασική και καθοριστική μορφή στην οποία ο κος Σμολιακώφ έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση. Πείτε μας τί σας ενέπνευσε αυτός ο ρόλος?

 –  Το να πούμε «εμπνέω» είναι λίγο.Ως ηθοποιό για μένα είναι πολύ σημαντικό να μπω στο πνεύμα της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας. Εξάλλου είναι όνειρο οποιουδήποτε «αληθινού» ηθοποιού. Δεύτερον, εγώ είμαι Έλληνας από τη Ρωσία, οπότε το να καταπιαστώ με το μεγάλο Έλληνα πρόγονό μου το Σοφοκλή, είναι πολύ σημαντικό και ακριβό για μένα αυτό το εγχείρημα. Σε επίπεδο γονιδιακό (γέλια). Βέβαια, λαμβάνοντας υπόψιν όλα αυτά που συμβαίνουν σήμερα στο πλανήτη, υποδηλώνουν το πόσο επίκαιρη, πραγματική και ρεαλιστική είναι η τραγωδία Αντιγόνη. Είμαι συγκλονισμένος με το ότι ο Σοφοκλής έγραψε όλα αυτά πριν 2500 χρόνια. Όσο διεισδύω στο ρόλο του Κρέοντα, τόσο τον λυπάμαι, γιατί είναι ταλαντούχος ηγέτης που τον αγαπάει και σέβεται ο λαός του. Αλλά η εξουσία είναι τόσο επικίνδυνη, ξαφνικά δίνει στο άνθρωπο τη δυνατότητα να καταλάβει ότι έχει δικαίωμα πάνω σε όλα και σε όλους. Η επικίνδυνη εξουσία, η οποία καταστρέφει το Κρέοντά μου! Σε αντίθεση όμως με άλλους σημερινούς ηγέτες, τσάρους, βασιλείς, άρχοντες, ο δικός μου Κρέοντας, συνειδητοποιεί, καταλαβαίνει κι αποφασίζει να αλλάξει τη κατάσταση, απορρίπτοντας και την εξουσία και την προσωπική του ματαιοδοξία. Είναι όμως αργά. Όλα έχουν καταστραφεί, αλλά για μένα ως ηθοποιό είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι μετανόησε.

–   Μένοντας μόνιμα και έχοντας επαγγελματικές επιτυχίες στη Ρωσία, έχετε στα (επαγγελματικά)σας σχέδιά να έρθετε στην Ελλάδα?

– Οι ηθοποιοί είμαστε εξαρτώμενοι επαγγελματίες! Είμαστε άρρωστοι, αγαπάμε τόσο πολύ τη δουλειά μας, όσο κανένας άλλος, σε επίπεδο ψυχιατρείου (γέλια)! Αν με καλέσουν και βέβαια! Παω και στον Άρη αν με καλέσουν!

–  Πώς νιώθετε που είστε στην Ελλάδα?

– Πριν 4 ή 5 χρόνια είχα θέσει την υποψηφιότητά μου για δήμαρχος στη Θεσσαλονίκη! Και μέσα σε 5 χρόνια να έρθω στην ελληνική γη όπου γεννήθηκε η δραματουργία, το θέατρο και να παίξω αρχαία ελληνική τραγωδία στο ρόλο του άρχοντα των Θηβών, για μένα είναι μεγάλη τιμή, πολύ μεγάλη ανησυχία και ως ηθοποιό μια μεγάλη εμπειρία την οποία θα συνειδητοποιώ για μεγάλο χρονικό διάστημα.   Προσπαθώ να έρχομαι όσο το δυνατόν τακτικότερα. Συγγενείς μου   βρίσκονται σε όλη την ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα, οι πιο κοντινοί μου ζουν στη Θεσσαλονίκη και Ξάνθη.

–  Ποιά είναι τα επαγγελματικά σας σχέδια?

– Υπάρχει ένα σχέδιο για το 2015, να «ανέβει» αρχαία ελληνική τραγωδία στην Άπω Ανατολή με Έλληνα σκηνοθέτη! Κατά τα άλλα, έχω γυρίσματα, καινούργια παράσταση με «μεγάλο» σκηνοθέτη.  Είμαι σε περιοδεία με παραστάσεις που «παίζω». Ωστόσο ελπίζω πως η επαφή μου με την Ελλάδα θα γίνεται όλο και στενότερη. Δε θέλω να αυτοπαρουσιαστώ, αλλά να «φέρω» και Έλληνες σκηνοθέτες και ηθοποιούς στη Ρωσία, γιατί είναι μεγάλη η κινηματογραφική αγορά εκεί!

–  Το αγαπημένο σας απόφθεγμα?

– «Εδώ και τώρα»!

Συνέντευξη – Φωτογραφία : Ηρα Σαραντάκη

© 2021 Kaizza All rights reserved.