Εγγραφή μέλους

Συνέντευξη με τον Ρώσσο Σκηνοθέτη ΑΛΕΞΑΝΤΡ ΣΜΟΛΙΑΚΩΦ

Συνεντεύξεις
Δημοσιεύτηκε: 2 Αυγούστου 2014 Προβολές: 2420

Συνάντησα τον Αλεξάντρ Σμολιακώφ πριν την παράσταση «Αντιγόνη» στο θέατρο Βράχων την Τετάρτη 30.7.2014.   Παρακολουθώντας και την πρόβα που έγινε πριν τη παράσταση, ομολογώ πως εντυπωσιάστηκα από την οργάνωση του θιάσου, όσο και από τον τρόπο που μεταφέρθηκε στη σκηνή η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή. Δεν είχαμε πολύ χρόνο με τον κύριο Σμολιακώφ όμως αυτά που είπαμε είναι σίγουρα σημαντικά!

–   Είστε γνωστός δραματουργός και αμέσως προκύπτει η ερώτηση, πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη τραγωδία?

 – Για οποιονδήποτε καλλιτέχνη ο οποίος θέλει να επιχειρήσει κάτι το σοβαρό, αναμφίβολα η αρχαία ελληνική τραγωδία, η τραγωδία αποτελεί μια πρόκληση. Δεν είναι η πρώτη φορά που ασχολούμαι με τραγωδία, έχω ασχοληθεί με τη τραγωδία του Ρώσου ποιητή Νικολάι Γκουμιλιώφ, που αφορούσε μία υπόθεση από το Βυζάντιο. Όμως ήρθε ο καιρός να επικεντρωθούμε στις ρίζες τις τραγωδίας και οι ρίζες τις είναι ο Σοφοκλής και η Ελλάδα.

Τί συμβολίζει η τραγωδία για εσάς και με ποιόν τρόπο εντάσσεται τα στοιχεία που εκλαμβάνεται από αυτή στη ζωή σας?

– Η τραγωδία είναι πάνω απ’ όλα έξοδος από τα όρια της καθημερινότητας. Μας προσανατολίζει στο φιλοσοφείν, μας προσανατολίζει σε τέτοιες έννοιες και ιδέες όπως η αγάπη, η ευσπλαχνία, η σοφία, η αναζήτηση του λόγου της υπάρξεως. Αλλά όπως γνωρίζουμε από τους αρχαίους κλασσικούς και από το Σοφοκλή, τραγωδία δεν είναι μόνο αναζωπύρωση των παθών, αλλά και η αναζήτηση της τελικής λύτρωσης, της αρμονίας (κάθαρση). Η αναζήτηση αυτής της αρμονίας για μένα είναι πολύ σημαντική ιδίως όταν καταπιάνομαι με το τραγικό είδος  στη δραματουργία.

Έχετε ήδη μελετήσει ή σκέφτεστε για επόμενη τραγωδία?

– Θέλουμε να καταπιαστούμε και με κωμωδία τόσο του Αριστοφάνη όσο και του Σαίξπηρ. Όσον αφορά τραγωδία, Ρώσου συγγραφέα, Σουλαμίτ, η οποία έχει να κάνει με θεματική από την Ελληνιστική Περίοδο.

Συνέντευξη- φωτογραφία: Ηρα Σαραντάκη

© 2021 Kaizza All rights reserved.