Εγγραφή μέλους

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ CIRQUE DU SOLEIL κ. MICHAEL SMITH

Συνεντεύξεις
Δημοσιεύτηκε: 19 Σεπτεμβρίου 2014 Προβολές: 2585

Συναντήσαμε   τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή  του Cirque du soleil  κ. Michael  Smith στις 18/9/2014  στις  πρόβες, οπου μας είχε προσκαλέσει η Παραγωγή.  Πολύ φιλικός και ευχάριστος δέχτηκε να μας παραχωρήσει μία μικρή αλλά ουσιαστική συνέντευξη. 

Πείτε μας για την εμπειρία σας στην Ελλάδα. 

M.S. Βασικά δεν είναι η πρώτη φορά που έρχομαι στην Ελλάδα! Είχα έρθει ξανά στο Πειραιά με ένα κρουαζιερόπλοιο πρίν 10 χρόνια. Η εμπειρία μου τότε ήταν μέσα στο ξενοδοχείο να δουλεύω, εκτός από όταν βγαίναμε έξω για δείπνο! Αγάπησα το φαγητό και το κόσμο! Αυτή ήταν η εμπειρία μου απ’ την Ελλάδα. Ελπίζω ο κόσμος να έρθει να δει τη παράσταση.   

Είμαι σίγουρη πως στο ελληνικό κοινό αρέσει πολύ το Cirque du soleil !  

M.S. Ο κόσμος εδώ είναι εξαιρετικά φιλικός και φιλόξενος, είχα ξεχάσει το πόσο! Είναι τέλειο.  

Μετά τις παραστάσεις «Alegria» και «Dralion» είναι η τρίτη χρονιά που το ελληνικό κοινό θα απολαύσει το Cirque du soleil με τη παράσταση «Quidam». Πώς νιώθετε γι’ αυτό και τί θα ακολουθήσει μετά 

M.S. Νομίζω πως, λόγο του ότι ήμασταν εδώ με τις άλλες δύο παραστάσεις, οι οποίες πήγαν καλά, το σημαντικό είναι πως η παράσταση «Quidam» δημιουργήθηκε μετά! Η «Alegria» ήταν από τον ίδιο σκηνοθέτη. Είναι σαν να βλέπεις το τρίτο έργο από μία τριλογία, επειδή συναισθηματικά αυτό το ταξίδι έφτασε στο τέλος του, κάτι εξαιρετικά συναισθηματικό έρχεται με τη «Quidam». Είναι πολύ συγκινητικό, είδα τη παράσταση πρώτη φορά το 2008 και περίμενα 6 χρόνια για να δουλέψω στη παράσταση, επειδή είναι η αγαπημένη μου. Γνωρίζω όλες τις παραστάσεις του Cirque du Soleil. Έχω δουλέψει στις παραστάσεις «Alegria» και «Dralion». Το Cirque du soleil πάντα επαναπροσδιορίζει τον εαυτό-χαρακτήρα του. Υπάρχουν τόσο μεγάλες απαιτήσεις από αυτό, λόγο της μεγάλης επιτυχίας που γνωρίζει και μετά από 30 χρόνια ακόμα ψάχνουμε για νέες ιδέες, νέους τρόπους  για να βρούμε νέα, «φρέσκια» παράσταση, γιατί οι παραστάσεις μας γερνούν. Δούλεψα για τη παραγωγή «Michael Jackson Immortal tour». Ήταν μία παραγωγή που έγινε σε συνεργασία του Cirque du soleil, Michael Jackson Estate με την οικογένειά του. Πάρα πολυ δύσκολη παράσταση, πολύ δύσκολο είδος παράστασης, ήταν σα συναυλία, με μουσικούς που δούλεψαν 30 χρόνια με το Michael Jackson. Οπότε το θέμα είναι πάντα να βρίσκεις νέα πράγματα και ποτέ να μην «ανεβάζεις» παράσταση που δεν έχει διαφορά από τη προηγούμενη.  

Είναι το ταξίδι που μετράει!  

M.S. Είναι! Ξέρεις…δεν είναι δεδομένο ότι εφόσον θα είναι το Cirque du soleil θα είναι φανταστική παράσταση. Θα πρέπει να προσπαθήσουμε και να δουλέψουμε όπως και οποιαδήποτε άλλη εταιρεία για να πετύχουμε αυτό που πραγματικά είναι φανταστικό για εμάς. Το να κάνεις κάτι πολύ καλά δεν είναι αρκετό για εμάς, το εξαιρετικό είναι αυτό που πρέπει να κάνουμε! Τα τελευταία χρόνια υπήρξαν κάποιες παραστάσεις που δε πήγαν πολύ καλά και η εταιρεία έκανε την ενδοσκόπησή της. Έπρεπε να γίνει. Κανείς δεν επαναπαύεται επειδή δουλεύει εδώ, η επωνυμία έχει μια φήμη και κάθε φορά η πίεση που ασκούμε στους εαυτούς μας είναι πολύ μεγάλη.   

Πρέπει πρώτα να το αποδείξετε σε εσάς τους ίδιους.  

M.S. Ακριβώς! Πρέπει να είμαστε σίγουροι πρίν το παρουσιάσουμε στο κοινό. Ωστόσο τα τελευταία 5 χρόνια συναντιόμαστε δύο φορές το χρόνο στο Μόντρεαλ, για να ανταλλάξουμε ιδέες, να βρούμε νέες ιδέες, να πούμε αν είδαμε κάτι νέο στα ταξίδια μας, τα μοιραζόμαστε όλα αυτά. Είναι και πάντα θα είναι μια δημιουργική εταιρεία και λόγο του ότι είναι μια «οικογενειακή» επιχείρηση είμαστε όλοι μέρος του παιχνιδιού ακόμα κι αν είμαστε 4000 άνθρωποι. Είναι θέμα ατόμων! 

Μου άρεσε η λέξη «οικογενειακή»  

M.S. Είναι έτσι ακριβώς! Ειδικά όταν είμαστε σε περιοδεία νιώθουμε έντονα σαν οικογένεια, αλλά είμαστε στο cirque du soleil και όλοι νιώθουμε μέρος και οικογένεια αυτού. Αυτός είναι νομίζω και ο λόγος που όλοι δουλεύουν με αυτό τον ιδιαίτερο τρόπο εδώ. Είναι θέληση όλων να κάνουν παραπάνω από αυτά που απαιτεί η δουλειά, δεν μας ενδιαφέρει και πολύ αυτό. Είμαστε πολύ υπερήφανοι γι’ αυτό που κάνουμε. Όποιος έρθει να δει τη παράσταση θα συγκινηθεί και  θα ενθουσιαστεί από αυτή. Όταν γνωρίζεις πως μπορείς να «δώσεις» αυτά σε κάποιον κάθε φορά που δουλεύεις, θεωρώ πως είναι ένα απίστευτα υπέροχο δώρο! Όλοι μας το καταλαβαίνουμε αυτό και δε το θεωρούμε δεδομένο. 

Μία ευχή?   

M.S. Εύχομαι να αφήσουμε την παράσταση να μας εμπνεύσει. Ειδικά αυτή η παράσταση είναι πολύ συναισθηματική, πολύ θεατρική, αλλα ο κόσμος θέλει να δεί και τα απίστευτα ακροβατικά- άλλωστε γι’ αυτά είμαστε γνωστοί στη παράσταση εκτός των άλλων βλέπουμε ανθρώπους να πετούν. Νιώθω πως η ιδέα του να πετάμε, το οποίο είναι κάτι που δε μπορούμε να κάνουμε, είναι και το αδύνατο. Όλοι έχουμε ονειρευτεί να μπορέσουμε να πετάξουμε πάνω από τους εαυτούς μας και νομίζω πως εάν μπορέσουμε να εμπνεύσουμε το κόσμο ότι μπορεί να ξεγελάσει το αδύνατο στη ζωή του, τότε πιστεύω πως αυτό είναι το μεγαλύτερο δώρο και η ευχή μου για όποιον έρθει να δει τη παράσταση.  

– Άρα είναι η «στιγμή». Το κατάλληλο συναίσθημα, τη κατάλληλη στιγμή 

M.S. Αυτό είναι! Και τα πράγματα στην Ελλάδα είναι δύσκολα τώρα, οπότε το να «δραπετεύσει» ο κόσμος από αυτά θα είναι μια καλή ιδέα! Με όλη την ανεργία και τα μέτρα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, το να κάνουμε το κοινό να πιστέψει πως υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ, τότε αυτό θα είναι επιτυχία για μένα, αυτή είναι και η επιθυμία! Είμαι πολύ ενθουσιασμένος διότι λατρεύω τη παράσταση και ανυπομονώ να ξεκινήσει!  

  Συνέντευξη- Φωτογραφία  Ήρα Σαραντάκη

© 2021 Kaizza All rights reserved.