Εγγραφή μέλους

Συνέντευξη με τον Επιτυχημένο Σχεδιαστή κ. Μάκη Τσέλιο

Συνεντεύξεις
Δημοσιεύτηκε: 28 Οκτωβρίου 2014 Προβολές: 3512

Συναντήσαμε τον κύριο Μάκη Τσέλιο στο πανέμορφο atelierτου στο  Κολωνάκι. Ευγενικός, με στυλ και χαμόγελο ο επιτυχημένος σχεδιαστής μας μιλά για τη μόδα, τις συνεργασίες του αλλά και τα ανεκπλήρωτα όνειρά του!

Βρισκόμαστε στο Atelierσας στο Κολωνάκι. Πείτε μας γι’ αυτό το χώρο.

– Σε αυτό το χώρο δημιουργούνται τα νυφικά και τα ρούχα υψηλής ραπτικής. Έρχονται οι κυρίες και παραγγέλνουν τα ρούχα τους ή τα κορίτσια τα νυφικά τους. Το νυφικό είναι ένα όνειρο για κάθε κοπέλα και εκεί μπαίνουν διάφοροι παράγοντες, αλλά ακούμε τη γνώμη της  κοπέλας και δημιουργούμε κάτι με στόχο να τη κάνουμε ακόμα πιο όμορφη. Τα ρούχα είναι με πολύ προσοχή φτιαγμένα από καταπληκτικές τεχνίτριες με ένα επιτελείο πολλών ετών εμπειρίας κι έτσι είναι όλοι ευτυχισμένη φεύγοντας από εδώ! Μπορεί επίσης να παραγγείλει κανείς ένα γαμπριάτικο ρούχο, ιδιαίτερο υψηλής ραπτικής. Αυτός ο χώρος βρίσκεται στην Ηρακλείτου 6 και δέχεται με ραντεβού.

Στην Ελλάδα του 2014 θα παίρνατε την ίδια απόφαση να έρθετε στην Αθήνα για να κάνετε μια αρχή? 

– Στην Αθήνα θα ερχόμουν αλλά εάν ήμουν στο εξωτερικό θα το σκεφτόμουν…  Οι συνθήκες δεν είναι οι καλύτερες στο κομμάτι που ονομάζεται «μόδα» να κάνει κάποιος μια αρχή, διότι είναι το πρώτο πράγμα που επλήγη από τη κρίση. Οπότε θα έψαχνα για αγορές που θα μπορούσε να αναπτυχθεί πιο εύκολα. Τώρα όμως είμαι εδώ! Κι εφόσον είμαι εδώ, εδώ πρέπει να αγωνιστώ και να κάνω ότι καλύτερο. Αυτό και κάνω. Προσπαθώ να κρατήσω στο επίπεδο που πρέπει τη δουλειά που έχω ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια. Έτσι λειτουργώ σε ένα πολύ συμπαθητικό ατελιέ με τζίρους χαμηλότερους από τα προηγούμενα χρόνια, αλλά οπωσδήποτε με μια ευπρέπεια. 

Υπάρχει κόσμος διαφόρων ηλικιών, που αγαπά τη μόδα, θέλει να την ακολουθεί αλλά δε δίνατε οικονομικά σε πολλές περιπτώσεις. Ποια είναι η πρότασή σας γι’ αυτό?

– Η πρότασή μου είναι πολλών ετών! Κάνω σειρές casualγια pret-a-porter σε πολύ λογικές τιμές. Κάνω σειρές- εκτός από την υψηλή ραπτική που είναι στο atelierμου- που είναι οικονομικότερες, που μπορεί να τις προσεγγίσει ο καθένας, αλλά με στυλ, ωραίο σχέδιο και με πολύ καλή ποιότητα. Γι’ αυτό λοιπόν έχω σειρές που είναι μεν βιομηχανοποιημένες, αλλά δεν χάνουν τίποτα από ποιότητα και στυλ. Ξεκινούν από 20€ και φτάνουν τα 120€. Δεν έχω μείνει μόνο στην υψηλή ραπτική και την ακριβή μόδα, τη παραγγελία δηλαδή, διότι τότε το ρούχο είναι ακριβό, όταν το παραγγέλνει κάποιος και είναι «ιδιαίτερα» δικό του. Έχω παράγει τη μόδα και την έχω «κατεβάσει» ώστε να είναι παραγωγική και προσιτή στο κόσμο. Όπως η σειρά casualπου έχω με την εταιρία Kattisπου έγινε «Μάκης Τσέλιος YoungWoman» η σειρά με casualκαι βραδινά ανδρικά με την εταιρία Maniatisκαθώς και με την εταιρία Kikis. Δημιουργώ σειρές ρούχων, όπως κι βαπτιστικά  που γίνονται σε παραγωγή από μια μεγάλη εταιρία κι έτσι μπορούμε να έχουμε  πολύ καλές τιμές! Όλα αυτά λοιπόν μπορούμε και τα έχουμε σε παραγωγή έτσι ώστε να έχω και αντιμετωπίσιμες τιμές.

Πείτε μας για τη τελευταία σας collectionκαι τα επαγγελματικά σας σχέδια.

–  Η κάθε collection είναι μια νέα δημιουργία, η οποία «πατάει» στις ανάγκες της εποχής. Υπάρχει μέτρο πια στις collection, τις υπερβολές τις κρατάμε για άλλες εποχές! Ακουμπάμε στη πραγματικότητα, αλλά η μόδα θέλει ομορφιά, φαντασία και να ξεφεύγεις, οπότε δε μπορείς να μη ξεφύγεις κάπως! Η collectionγια το χειμώνα που διανύουμε έχει πολύ μπορντό και μαύρο, υφάσματα ντεβορέ τα οποία πλέκουν χρώματα, έχει κλασσικά πουαντιγιέ πουκάμισα, βελούδινες μαύρες φούστες και φορέματα τύπου μαντό. Έχει ρούχα σε λιτές γραμμές, αλλά είναι στολισμένα με μια φινέτσα και ομορφιά πολύ προχωρημένη! Για τους άνδρες υπάρχει ένα άλλο κομμάτι, στην ανδρική collectionέχει μπει χρώμα, υπάρχει το pieddepoule  και το princedeGalleπου είναι κάτι διαφορετικό κι εκεί είναι που μπαίνει το χρώμα! Παράδειγμα, pieddepouleμπλε ηλεκτρικ με μαύρο, κόκκινο με μαύρο, το κίτρινο σε ένα παλτό για να δώσουμε μια έμφαση διότι οι άνδρες έχουν μάθει πολύ στο γκρι και το μαύρο, άντε και στο μπλε! Λοιπόν, ήρθε η ώρα να τους βοηθήσουμε!

Ποιους θεωρείτε πιο απαιτητικούς τους άνδρες ή τις γυναίκες?

– Μάλλον οι γυναίκες. Οι άνδρες είναι πιο εύκολοι πελάτες, πιο εύκολοι στο να προσαρμοστούν, αν δε έχουν και προχωρημένες ιδέες, αμέσως αφομοιώνουν μια καινούργια ιδέα που θα τους δώσεις.

–  Έχετε ανεκπλήρωτα όνειρα? θα αλλάζατε κάτι από τη μέχρι τώρα πορεία σας ώστε να κατακτήσετε κάτι ακόμα?

–  Όλοι μας έχουμε ανεκπλήρωτα όνειρα, δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει ή που να μη θέλει να κάνει κάτι ακόμα. Κάτι πολύ σημαντικό που θα ήθελα να κάνω στη καριέρα μου, επειδή έχω κάνει πολύ θέατρο και ταινίες μικρού μήκους – στο κομμάτι των ρούχων πάντα-  θα ήθελα να κάνω οπωσδήποτε κάτι και για την Επίδαυρο. Θα ήθελα να κάνω κοστούμια για τη Μήδεια, βάση της κλασσικής μορφής της, αλλά με ειδικά υλικά, με υφάσματα ίσως πιο ακριβά ή αν δεν είναι ακριβά να είναι «έξυπνα» υφάσματα, να κάνω ένα πολύ ωραίο άρμα, να κάνω κάτι για ένα έργο κλασσικό, αρχαίου συγγραφέα κάνοντας τα κοστούμια! Αυτό θα το ήθελα πολύ και μάλιστα τη Μήδεια να παίξει η Ελισάβετ Μουτάφη που είναι ανιψιά μου! 

– Η ελληνική βιομηχανία της μόδας στερήθηκε πρόσφατα έναν από τους σημαντικούς της καλλιτέχνες και έναν από τους ανθρώπους που καθιέρωσαν τον όρο “ελληνική μόδα”.  Mιλήστε  μας για τη σχέση σας με το Μιχάλη Ασλάνη και τι σημαίνει για το χώρο της μόδας ο θάνατός του.

– Κάθε απώλεια ανθρώπων σημαντικών, ανθρώπων που έχουν κάνει αγώνα στη ζωή τους για να κάνουν μόδα είναι πολύ σημαντική για το χώρο. Ο δε Μιχάλης, ήταν αρκετά φίλος μας και μας λείπει. Λείπει σε μένα, λείπει και στους ανθρώπους που δούλεψε μαζί τους. Ήταν πολύ ξαφνικό για εμάς.

–  Μιλήστε μας για τους ανθρώπους που σας καθόρισαν ως προσωπικότητα και ως καλλιτέχνη, στο βαθμό που σας καθόρισαν.

–  Υπάρχει σε όλους τους ανθρώπους μια επιρροή. Πάνω στη μόδα οι επιρροές μου ήταν τέσσερα ονόματα. Ένας σχεδιαστής ο οποίος πραγματικά πλάθει το κορμί είναι ο Azzedine Alaia, ο οποίος είναι ένας σχεδιαστής από τον οποίο έχουν πάρει στοιχεία πολλοί και τον ξέρουν πολύ σημαντικοί άνθρωποι. Μια άλλη πλευρά που υπήρχε στη παγκόσμια καριέρα είναι ο Valentino και Yves Saint Laurent καθώς και η CocoChanel. Τέσσερα λοιπόν στοιχεία στην παγκόσμια μόδα βοήθησαν να δημιουργήσω τη σκέψη και να πάρω μια γραμμή κατευθύνσεως και κατέληξα να πάρω και από το συντηρητισμό του Armani. Οπότε όλα αυτά, βοήθησαν στο να έχω επιτυχία σε αυτό που κάνω τόσα χρόνια και τα ρούχα μου να είναι φορέσιμα και να τα αγαπά ο κόσμος.

Το αγαπημένος σας απόφθεγμα? 

–  Να αγαπάνε τη μόδα και να μη γίνονται «εργαλείο» της μόδας. Η μόδα δε πρέπει να μας αρρωσταίνει, πρέπει να μας ομορφαίνει και μας κάνει να ζούμε ευχάριστα!

Συνέντευξη – Φωτογραφία : Ηρα Σαραντάκη

© 2021 Kaizza All rights reserved.