Εγγραφή μέλους

Συνέντευξη με έναν Φανατικό του Θεάτρου και με αγάπη για το Ελληνικό Τραγούδι ονόματι Σπύρος Παπαδόπουλος

Συνεντεύξεις
Δημοσιεύτηκε: 21 Φεβρουαρίου 2015 Προβολές: 4190

Συναντήσαμε  τον Σπύρο Παπαδόπουλο στο Θέατρο ‘ΚΑΠΠΑ’  όπου σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί  στο  έργο     « Μου λες αλήθεια ? » που σημειώνει μεγάλη επιτυχία  και βρίσκεται ήδη στο δεύτερο χρόνο.  Μας  παραχώρησε μία όμορφη  συνέντευξη  και τον ευχαριστούμε.

 

Διαβάζοντας κανείς το Βιογραφικό σας μένει έκπληκτος από τη πλούσιο δράση σας στον Καλλιτεχνικό χώρο και  για πολλά χρόνια. Ηθοποιός, Σκηνοθέτης , Παρουσιαστής. Έχετε πρωταγωνιστήσει σε πολλές επιτυχημένες τηλεοπτικές σειρές και θεατρικά δρώμενα που έλαβαν εξαιρετικές κριτικές.

Τελικά τι είναι αυτό που μένει σε εσάς ?

Τίποτα δεν μένει γιατί η δουλειά  του  ηθοποιού είναι εφήμερη δουλειά, βέβαια όταν μπήκε η τεχνολογία στη μέση έπαψε να είναι εφήμερη, εννοώ μιας και  υπάρχει η τηλεόραση και τα πράγματα μπορείς να τα δεις και μετά από πολλά χρόνια, αλλά ωστόσο αυτή η καθαυτή  δουλειά του ηθοποιού είναι το θέατρο.

Το θέατρο είναι μία εφήμερη δουλειά δηλαδή κάνεις ότι κάνεις μία μεγάλη ερμηνεία, μία μεγάλη επιτυχία και φεύγει, υποχωρεί, παραμένει στη συνείδηση κάποιον  θεατών και πάς  για το επόμενο.

Μεγάλες  ερμηνείες του παρελθόντος, τότε που δεν υπήρχαν τα ηλεκτρονικά μέσα εμείς  δεν είδαμε. Δεν  έχουμε δει το Μινωτή ή και άλλους μεγάλους ηθοποιούς. Με αυτή τη έννοια το Θέατρο είναι μία εφήμερη τέχνη και αυτό που σου μένει  είναι η διαδρομή σου αλλά σαν να πέρασες μία ζωή επάνω στη σκηνή χωρίς να αποτυπώνεται κάπως λογιστικά με αριθμούς.

Απλώς περνάς  μία  καλή ζωή πάνω  στη σκηνή.

Σαν  σκηνοθέτης  έτυχε να σκηνοθετήσω  κάποια έργα γιατί  θεωρώ ότι επειδή τα ανεβάζω  εγώ τα έργα  τα διαβάζω πάρα πολύ, τα επεξεργάζομαι και όταν νιώσω  ότι  αυτό  μπορώ  να το κάνω  γιατί το ξέρω πάρα πολύ το έργο γιατί  ασχολούμαι  τέσσερις με πέντε μήνες  με ένα  έργο που δεν θα μπορούσε να το κάνει ένας σκηνοθέτης  το αναλαμβάνω  εγώ.

Όσο αφορά  το παρουσιαστής , έτυχε αλλά ξέρετε  ότι  κάνω  εγώ το κάνω με φανατισμό δηλαδή δεν δήλωσα  ποτέ  παρουσιαστής  και σκηνοθέτης  αλλά  όταν κάνω κάτι το κάνω με φανατισμό.

Τυχαίνει τώρα  και αυτό που κάνω με τα τραγούδια ( Στην Υγειά μας ρε παιδιά ) να είναι κάτι που το αγαπάω  πολύ, εξάλλου εγώ το είχα προτείνει, μου αρέσει και το ελληνικό τραγούδι από μικρό παιδί το παρακολουθώ  και το αγαπώ και είναι κάτι που μου αρέσει πολύ αλλά και με κουράζει πολύ. Είναι πολύ μεγάλη και σοβαρή προετοιμασία  κάθε  εκπομπή.  Δουλεύω  15 μέρες  πολύ  την κάθε  εκπομπή για να φτάσουμε  στο σημείο να βγει σαν γλέντι.

 

« Μου λες αλήθεια ? » στο Θέατρο ΚΑΠΠΑ. Πείτε μας λίγα λόγια  για την επιλογή του έργου, τη σκηνοθεσία του και πώς εσείς αντιλαμβάνεστε την αλήθεια?  

Το έργο  αν δεν είναι η ωραιότερη κωμωδία που έχω παίξει σίγουρα είναι η εξυπνότερη. Είναι ένα από τα πιο έξυπνα  έργα που έχω  δει  και αυτό είναι το χάρισμά του, γιατί το αντικείμενο του είναι ένα αντικείμενο που έχουν ασχοληθεί εκατοντάδες συγγραφείς σε όλο τον κόσμο, από τότε που υπήρξε  θέατρο.Εννοώ  η αλήθεια, το ψέμα και   η απιστία. 

Ωστόσο η προσέγγιση του συγγραφέα  αυτού, που δεν είναι τυχαίος  είναι ένας  πολύ  σπουδαίος νεαρός  Γάλλος  συγγραφέας  ο Florian Zeller, θεωρείται το χρυσό  παιδί των Γαλλικών γραμμάτων τα τελευταία πέντε χρόνια, η προσέγγισή του είναι τόσο έξυπνη που έχει παρά πολύ γέλιο και κυρίως  έχει από κάτω  σαν μία αστυνομική πλοκή και έχει πάρα πολλές  ανατροπές  που δεν τις περιμένεις.

Είναι  ένα πάρα πολύ ωραίο και έξυπνο έργο και χαίρομαι που έπεσε στα χέρια μου, μου το έφερε ένας  φίλος μου που το είχε δει στο Παρίσι.

Όσο  για τη σκηνοθεσία επειδή το είχα πολύ καιρό στα χέρια μου και το μελέταγα, έφτασα σε ένα σημείο που ήξερα πολύ καλά τι έτρεπε  να γίνει σε αυτό το έργο.

Στην επίσημη πρεμιέρα  είχε  έρθει  και ο Γάλλος  συγγραφέας  ο Florian Zeller και  μου είπε  ότι από τις  9 χώρες που έχει ανέβει  αυτό το έργο, θεωρεί τη δική μας  παράσταση μακράν την καλύτερη.

Στην παράσταση   την οποία  την σκηνοθετώ  εγώ  εκτός  από εμένα  παίζουν  και ο Τάκης Παπαματθαίου, η Βάνα Ραμπότα , η Νικολέτα Κοτσαηλίδου  και ο Στέλιος Πέτσος.   Και μία υπέροχη ομάδα  πίσω από τα τα παρασκήνια  για να βγει  αυτή η υπέροχη παράσταση. 

 

Ποιά  η πορεία του Θεάτρου σήμερα  με την οικονομική κατάσταση που βιώνουμε ? Βλέπεται διαφορά στη στάση του κοινού απέναντι  στις τέχνες?

Στις  τέχνες  γενικότερα  δεν ξέρω  αλλά το θέατρο πάντα ήταν το καταφύγιο  για τους  ανθρώπους  που δοκιμάζονται. Μας  έλεγαν οι παλιοί ότι ακόμα και στη κατοχή ο κόσμος  δεν είχε να φάει  αλλά τα θέατρα  ήταν γεμάτα.

Όταν είσαι πολύ πιεσμένος  έχεις περισσότερη ανάγκη να ξεφύγεις  και το θέατρο σου προσφέρει  ένα  δίωρο  ταξίδι να ξεχαστείς.

Μία καλή  παράσταση πραγματικά  σε βοηθάει να ξεφύγεις, πολύ περισσότερο και από το κινηματογράφο  και την τηλεόραση.

Πολύ περισσότερο   σε αυτές  τις  εποχές  που ζούμε  η κωμωδία  είναι ότι πιο ακριβό μπορείς να χαρίσεις σε έναν  άνθρωπο, είναι δύο ώρες  γέλιο και ευθυμία.  Αλλάζει η ψυχολογία του ανθρώπου  με  μία καλή παράσταση  που θα παρακολουθήσει.

 

Πόσο έχετε επηρεαστεί  εσείς  από αυτή τη κρίση και την κρίση αξιών  που έχει επηρεάσει τη χώρα μας? 

Αυτό  που λέω  εγώ  εδώ  και χρόνια είναι ότι η κρίση αξιών  υπήρχε πολλές  δεκαετίες  στην Ελλάδα.

Δεν χαιρόμουν  καθόλου  να βλέπω  τους νεοέλληνες  να έχουν γίνει κάτι νεόπλουτοι  που να τους  νοιάζει  μόνο οι επώνυμες  μάρκες,  να δουλεύουν όσο λιγότερο γίνεται  και να σκορπάνε  όσα περισσότερα  γίνεται.

Απλώς  ονομάσανε  τη  κρίση  όταν πια  χτύπησε  την τσέπη μας.

Αν  είχες  λίγο μάτι και λίγο  σκέψη θα έβλεπες  ότι η κρίση  είναι εδώ  και πολλά χρόνια.

Οι έλληνες   που βλέπαμε  τις  δυο τελευταίες  δεκαετίες δεν είναι  οι έλληνες  οι βασανισμένοι, με το φιλότιμο με το ωραίο μυαλό που ξέραμε  στις  προηγούμενες  δεκαετίες του ‘50  και του ’60.       

   

Τα τελευταία χρόνια και μετά από πολλές και μεγάλες επιτυχημένες σειρές σας, συμμετέχετε στα τηλεοπτικά δρώμενα, με την επιτυχημένη εκπομπή  ¨’Στην υγειά μας ρε παιδιά’ που διανύει ήδη το 11ο χρόνο και   είστε εξαιρετικά ενεργός στο θέατρο!    Πως  λαμβάνεται  την αγάπη του  κόσμου?   Εξακολουθεί η τηλεόραση να έχει την επίδραση που είχε    στο κοινό?

Αυτό  δεν το γνωρίζω  γιατί  δεν βλέπω  καθόλου τηλεόραση,  ακόμα   και αυτά   που παίζω  εγώ  δεν τα έχω  δει  ποτέ.  Ούτε  από  τους  ‘Απαράδεκτους ‘   δεν έχω  δει επεισόδια.

Ωστόσο  αυτό που ακούω  από τον κόσμο είναι γενικώς όλο και περισσότεροι κρατάνε  τις αποστάσεις  τους  από την τηλεόραση.

Και μου  λένε  για  την εκπομπή αυτή  ότι είναι μία όαση.

Ο κόσμος  την αγαπάει τόσο πολύ αυτή   την εκπομπή και νομίζω  ότι πέρασε   το στάδιο  του να την αγαπάει  και την έχει ανάγκη γιατί είναι ένα μουσικό ταξίδι  που σε ταξιδεύει και  μαθαίνεις ωραίες  ιστορίες  που πολλοί δεν τις  ξέρουνε  και επίσης ψυχαγωγείσαι.

Επειδή ο κόσμος  την έχει  ανάγκη  δεν έχω  περιθώριο  και δεν μπορώ  να τη σταματήσω και δεν μου πάει η καρδιά  να την σταματήσω  ξέροντας  πόσο πολύ την έχουν αγαπήσει  και  όσο  αντέχω  εγώ   θα πάει αυτή η εκπομπή, πέρα  και από το  11Ο  χρόνο.

 

Ένα ανεκπλήρωτο όνειρό σας και τα μελλοντικά  σας  σχέδια για το θέατρο  και την τηλεόραση? 

Επειδή  εγώ  δεν κάνω  ποτέ  σχέδια, μου αρέσει  να  διαχειρίζομαι το σήμερα.

Με  τη διάσταση του χρόνου που λέγετε  μέλλον δεν έχω επαφές.

Το  μόνο που μου εύχομαι εμένα είναι να είμαι γερός  και να είμαι πάνω  στο  σανίδι. Θεωρώ  ότι ο  ηθοποιός είναι το θέατρο, καλά  είναι  και όλα τα άλλα  και η τηλεόραση  και ο κινηματογράφος, αλλά  εγώ  θέλω  να είμαι καλά  και να είμαι πάνω  στο σανίδι για όσα  περισσότερα  χρόνια γίνεται,   μέχρι  που  οι φυσικές μου δυνάμεις  το επιτρέπουν  και μετά  αξιοπρεπώς  να αποσυρθώ.

Αυτό  είναι που εύχομαι  να είμαι καλά  και να μπορώ  να ανεβάζω  καλά έργα  στο θέατρο και να αρέσουν  στον  κόσμο.

Όσο  για  του  χρόνου   θα  συνεχιστεί   το   ίδιο  έργο  « Μου λες αλήθεια ? »  και για  τρίτη  χρονιά  γιατί πάει τόσο καλά και πιστεύω  ότι θα  αργήσει να σταματήσει  αυτό  το έργο.

Όσο  για  τηλεόραση   δεν  σκοπεύω  κάτι  γιατί   η εκπομπή ’Στην υγειά μας ρε παιδιά’ μου τρώει πολύ  χρόνο και πολύ   ενέργεια  και δεν  θα  ήθελα  να  κάνω  και κάτι άλλο.

Φωτογραφία :Natalie Grikurova

© 2021 Kaizza All rights reserved.