Εγγραφή μέλους

Quidam :Από το Cirque Du Soleil. Ένα Υπερθέαμα που αξίζει να δείτε.

Back stage
Δημοσιεύτηκε: 19 Σεπτεμβρίου 2014 Προβολές: 3856

Βρεθήκαμε  στα  Παρασκήνια  του   CirqueDuSoleil  και παρακολουθήσαμε   τις  πρόβες.

«Είναι το καλύτερο σόου που έχει παρουσιάσει ποτέ το Τσίρκο του Ηλιου», μας λέει ο Μάικλ Σμιθ, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της παράστασης, με  τον οποίο είχαμε την τύχη να μιλήσουμε και μας  έδωσε μία  μικρή αλλα ουσιαστική συνέντευξη. 

Και  συνεχίζει

«Αισθητικά και σε επίπεδο περιεχομένου το Quidam είναι το καλύτερο σόου που έχει παρουσιάσει ποτέ το Τσίρκο του Ηλιου. Διαθέτει θεατρικότητα, συναισθηματισμό και δεν υπάρχει περίπτωση παρακολουθώντας τα νούμερά του να μη νιώσεις κάτι. Η παράσταση μιλάει για το πώς επιλέγουμε ως ανθρώπινη κοινωνία να συνδεθούμε μεταξύ μας.  Κι αυτό που θα εισπράξει ο καθένας εξαρτάται από το πώς βλέπει τη ζωή» 

Το Quidamαποτελείται  από 50 καλλιτέχνες, 15 διαφορετικών εθνικοτήτων και ηλικίας  από 20 έως 50 ετών.

Στο Quidam υπάρχουν 250 κουστούμια, 500 αξεσουαρ και 200 ζευγάρια παπούτσια.

Κάθε καλλιτέχνης φοράει από 2 έως 7 κουστούμια, ανάλογα με τις σκηνές που συμμετέχει.

 Κάθε κουστούμι είναι ειδικά σχεδιασμένο για τον κάθε καλλιτέχνη ξεχωριστά και επιπλέον υπάρχουν δύο εφεδρικά για κάθε ρόλο. Τα κουστούμια του θιάσου στο πρώτο και στο δεύτερο μέρος της παράστασης έχουν το ίδιο σχέδιο, άλλα διαφορετικά χρώματα. Στην πρώτη τους εμφάνιση, είναι πολύχρωμα, αντιπροσωπεύοντας χαρακτήρες σε έναν πραγματικό κόσμο. Στη δεύτερη εμφάνιση, τα χρώματα των κουστουμιών είναι λιγότερο έντονα, συμβολίζοντας την ζωή μετά τον «πόλεμο».

Στο Quidam χρησιμοποιούνται 20 περίπλοκες περούκες, οι οποίες είναι κατασκευασμένες από φυσικά και συνθετικά μαλλιά. Όλα τα παπούτσια είναι ζωγραφισμένα στο χέρι ώστε να εναρμονίζονται  απόλυτα με τα χρώματα της ενδυμασίας. Όλα τα παπούτσια ζωγραφίζονται από την αρχή, πριν από κάθε παράσταση. Υπάρχουν επίσης 30 καπέλα συμπεριλαμβανόμενου και του στρογγυλού καπέλου που χρησιμοποιεί η Zoe για να «μπει» στον μαγικό κόσμο του Quidam.

 Η περιοδεία του Quidam ταξιδεύει με τα δικά της ψυγεία, μαγειρεία, γυμναστήρια, πλυντήρια και στεγνωτήρια, εξασφαλίζοντας έτσι την μέγιστη φροντίδα για το προσωπικό αλλά και τα αντικείμενα. Όλα τα κουστούμια πλένονται καθημερινά.  Η πολυάριθμη ομάδα της γκαρνταρόμπας του Quidam είναι υπεύθυνη για την συντήρηση και την επισκευή όλων των κουστουμιών. Τα κουστούμια μπορεί να έχουν διάρκεια ζωής από 6 μήνες έως 2 χρόνια.

 Η Ιστορία

Ένα μικρό κορίτσι, η Ζωή, νιώθει παραμελημένη από τους γονείς της, οι οποίοι δεν διατηρούν και την πιο υγιή σχέση μεταξύ τους. Ένας ανώνυμος περαστικός, ο Quidam, θα της χαρίσει το μαγικό του καπέλο και θα την καλέσει σε ένα ταξίδι στον κόσμο της φαντασίας, σε έναν τόπο γεμάτο κλόουν, παράξενα πλάσματα, ιπτάμενους ποδηλάτες και άλλες υπάρξεις.

Η παράσταση έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο Μόντρεαλ τον Απρίλιο του 1996. Από τότε μέχρι σήμερα η παραγωγή έχει περιοδεύσει στις πέντε ηπείρους και την έχουν απολαύσει εκατομμύρια άνθρωποι. 
«Το “Quidam” δεν έχει να κάνει με όντα και χαρακτήρες εξωπραγματικούς, αντιθέτως πραγματεύεται το δικό μας κόσμο, την ίδια την ανθρώπινη ζωή, έναν κόσμο στον οποίο κατοικούν αληθινοί άνθρωποι με χειροπιαστά προβλήματα, όνειρα και ανησυχίες. Αυτή είναι η μοναδικότητά του σε σχέση με τα άλλα θεάματα που έχετε δει. Η ιστορία θυμίζει έντονα την “Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων”, απλώς οι χαρακτήρες που συναντά η ηρωίδα δεν είναι τόσο σκοτεινοί. Τα κοστούμια είναι πανέμορφα και υπάρχει ένα πολύ έντονο εικαστικό χρώμα»  

Η λέξη «Quidam» (σημαίνει «ανώνυμος περαστικός»)

Το Cirque du Soleil επιστρέφει στην Ελλάδα με μια νέα μεγάλη παραγωγή, το φαντασμαγορικό Quidam που θα παρουσιαστεί από τις 20 έως τις 28 Σεπτεμβρίου στο Κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ του Ο.Α.Κ.Α και από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 5 Οκτωβρίου στο PAOK SPORTS ARENA στη Θεσσαλονίκη.

Φωτογραφία  Ιρα Σαραντάκη και  Δέσποινα Δραπανιώτη

Ευχαριστούμε  την εταιρεία   Λαβρύς και  ιδιαίτερα  την κ. Γκέλυ Σταμπουλή για την πρόσκληση στα παρασκήνια  της παράστασης.

 

 

© 2021 Kaizza All rights reserved.